Güzellik & Bakım

Sivilce Neden Oluşur? Sivilceli Cildin Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Sivilce her yaşta başımızın derdi olabilir. Özellikle yüz bölgesinde sık rastlanmasına rağmen dekolte bölgesi, sırt ve üst kolda da oluşarak bizi rahatsız edebilmektedir. Yaz aylarında özgürce giyinmemizi engelleyebilir veya şık bir elbiseden görünerek bizi mutsuz edebilir. Peki sivilce oluşumunun nedeni nedir?

Özellikle ergenlik dönemlerinde sıkça karşımıza çıkmaktadır. Kadınların %80’i ergenlik döneminde sivilcelerle boğuşmuştur. Bunun sebebi ergenlik döneminde değişen hormon dengesinin yarattığı bir dışa vurumdur. Farklı tetikleyenler olmadığı takdirde ergenlik dönemi sonunda sivilce oluşumu ortadan kalkar.

Cildin normalden fazla yağ üretmesi sebebiyle yağ kanalı bir süre sonra tıkanır, o bölgedeki deride yağ kanalının etrafında bakteriler oluşur. İşte bu bakteriler yağlarla enfekte olarak ve o bölgede iltihaplı sivilceler oluşmasına sebep olur.

Ölü deri hücrelerinden kurtulamayan ciltte de sivilce oluşumu gözlenir. Ölü deri atılmazsa ciltte birikir ve gözenekleri tıkar. Nefes alamayan deri hücreleri ise bu kiri sivilce oluşumuyla atmaya çalışır. Bu durumda cilt sivilce oluşturarak bize temizliğe ihtiyacı olduğunu anlatmaya çalışan bir çağrıda bulunur.

Hormonların olağan dışı çalışması, yani fazla veya az çalışması da sivilce oluşumuna sebep olur. Ergenlik döneminde bunun bir çözümü yoktur ancak ergenlik dönemi sonrasında hala sivilcelerinizden kurtulamıyorsanız bunun sebebi hormonlarınızdaki düzensizlikler olabilir.

Stres de sivilce oluşumunda etkendir. Her bünye stresin yarattığı olumsuz etkiyi farklı şekillerde dışa vurur. Bu durumda sivilcelerinizden kurtulmak için stresten kaçınmanız gerekir.

Karaciğer, mide, bağırsak hastalıkları ve parazitler sivilce oluşumuna sebep olurlar. Eğer cilt hijyeni için tüm özeni gösteriyor, yediklerinize dikkat ediyor ve stresten uzak duruyorsanız ama yine de sivilcelerden kurtulamıyorsanız kapsamlı bir tetkik yaptırmanın tam zamanı demektir.

Sivilce oluşumunda daha birçok sebep mevcuttur. Tükettiğimiz besinler, sigara, cilde hava aldırmayan makyaj ürünleri, bilinçsizce kullanılan kremler, uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmak, cilde uygun olmayan güneş kremleri, aşırı yağlı kozmetik ürünler, ağda, aileden gelen genetik akne problemleri, adet dönemi, doğum kontrol hapları, yumurtalık kistleri, vitamin eksikliği, ortamda nem oranının yüksek olması, cildin doğru ve yeterli temizlenmemesi ya da çok sık yıkanması, sivilceleri bilinçsizce sıkarak etrafa yayılmalarına sebep olmak ve mevsim değişikliklerine karşı hassasiyete sahip olmak da sivilce oluşumuna sebep olabilmektedir.

Neler yapılmalı?

Sivilceli bölgede iltihaplanma ve mikrop barındırma oranı yüksek olduğundan sivilceli ciltlerde en önemli husus cilt temizliğidir. Cildi kurutmayacak , nem dengesini bozmayacak dermokozmetik ürünler ile düzenli olarak sabah ve akşam derinlemesine temizleme yapılmalıdır. Sivilceli ciltlerde krem yerine jel formda temizleme ürünleri kullanılması daha doğru olacaktır. Sivilceli cildin arındırma işleminden sonra mümkün mertebe havlu kullanmadan tek kullanımlık kağıt havlular ile kurulanmasını öneririz. Sivilceli ciltler leke oluşumuna yatkın olduğundan sabah temizleme sonrası yaz / kış mutlaka yağsız ve nemlendirme özellikli dermokozmetik güneş koruyucu krem sürülmelidir. Sivilceli ciltlerde cildin hava almasını önleyecek fondöten, pudra gibi kapatıcı makyaj ürünleri kullanılmaması önerilir.

Sivilceli ciltlerde günlük rutin temizleme dışında konusunda uzman bir cilt bakım uzmanı tarafından en az ayda bir defa derinlemesine temizleme yapılmalıdır.

Sivilcenin oluşum nedenlerine, yoğunluğuna, iltihaplı olup olmamasına ve derinliğine göre farklılık gösteren önerilen yöntemler aşağıdaki gibidir.

Topikal (Krem) Tedavi

İlaç Tedavisi

Mezolifting (Cilt Mezoterapisi)

Mikrodermabrazyon

Kimyasal / Bitkisel Peeling

Medikal Cilt Bakımı

Dermapen

 

Güvenilir, tecrübeli ve uzman kadromuzdan randevu alarak ücretsiz olarak cilt analizlerinizi yaptırabilir, uzmanlarımızın probleme ve tedavisine yönelik görüşlerini alabilirsiniz.

İletişim

Related Posts