Genel, Sağlıklı Beslenme

Bağışıklık Sistemimizi Nasıl Güçlendiririz?

Yaklaşık olarak bir yıldır tüm dünyada pandemi ilan edilmesine neden olan Koronavirüs ile mücadelemizin halen devam ettiği bu günlerde bağışıklık sistemimizi kuvvetli tutmak ekstra önem kazandı.

Kış mevsiminin de gelmesi ile beraber grip, zatürre gibi enfeksiyon hastalıkları bağışıklık sistemimizi düşürerek vücudumuzu virüse karşı savunmasız bırkmaktadır. Hastalıktan korunmada aşılanma, kişisel hijyen kurallarına dikkat etme gibi önlemlerin yanında bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için yeterli ve dengeli beslenme oldukça önemli bir yere sahiptir. Kaliteli ve yeterli beslenmeyen bireylerin vücut direnci düşük ve hastalıklara yakalanma riski daha yüksek olmaktadır.

Peki savunma sistemimizi nasıl güçlendiririz?

  • Su tüketimi: Enfeksiyon sırasında artan vücut ısısını dengede tutabilmek için bol sıvı alımı önemlidir. Aynı zamanda sıvı alımı vücutta oluşan toksinlerin atılımını da sağlar. Günle ortalama 2 litre su içmeye özen göstermeliyiz.
  • A vitamini: Güçlü bir antioksidan olan A vitamin bakımından zengin yumurta, süt, balık, havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanozun yanı sıra kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma, greyfurt gibi meyveler tercih edilebilir.
  • E vitamini: E vitamin de yine güçlü bir antioksidandır. A vitamininin okside olmasını önler ve vücut direncini arttırmada önemlidir. E vitamininin iyi kaynakları olan; zeytinyağı ile kuruyemişlerde (ceviz, badem, fındık vb. ) bulunmaktadır.
  • C vitamini: C vitamini eksikliğinde bağışıklık sisteminin hücrelerinin fonksiyonlarında azalma ve hücresel bağışıklık yanıtlarında bozulmalar belirlenmiştir. Zencefil ve zerdeçalın C vitamini bakımından zengin olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Vitamin ve mineraller sebze ve meyvelerin özellikle dış yaprakları, kabukları veya kabuğun hemen altındaki kısımlarında bulunduğundan yenilebilenlerin kabukları soyulmamalı ya da                       mümkün olduğunca ince soyulmalıdır. Tüm meyve ve sebzeleri kullanmadan önce yıkayıp, en az 6 olmak üzere 12 dakika sirke ve karbonat karışımı eklediğimiz suda bekletmenin meyve ve               sebzelerin içine kadar işleyen pestisit ve zararlı kimyasalları arındırdığı laboratuvar ortamında test edilerek onaylanmıştır.

Dilimlenip, buzdolabında üstü açık bırakılmış kavun 24 saatten kısa sürede C vitamini içeriğinin %35’ini kaybeder. Isı kaybı ile olan kaybı azaltmak için sebzeler mümkün olduğunca kısa                   süre pişirilmelidir. Suda eriyen vitaminlerin (Cvit., B2, folik asit vb)  kayıplarını önlemek için sebzelerin haşlama suyu kesinlikle dökülmemelidir.

  • D vitamini: D vitamininin en önemli kaynağı olan güneş kış aylarında etkisini azalttığından ve soğuk havalarda daha çok evde veya kapalı ortamlarda vakit geçirdiğimizden takviye olarak D vitamin alınması önerilmektedir. Covid-19 virüsüne yakalananların da çok büyük bir kısmında D vitamin eksikliği görüldüğü tespit edilmiştir. Somon, yumurta, süt gibi D vitamin bakımından zengin besinleri günlük olarak tüketmeye özen göstermeliyiz. 
  • Çinko: Çinko serbest radikallerin vücuda verdiği hasarı önlemede önemli bir rol oynamaktadır. Bağışıklık sistemimizi güçlendir, enerji verir ve ruh halimizi olumlu yönde etkiler. Hindi eti, kabak çekirdeği, susam, baklagiller çinko bakımından zengin besinlerdir. 
  • Protein alımı: Proteinler hücresel bağışıklık sistemi üzerinde etkilidirler ve bağışıklık sisteminin aktif oyuncularından olan antikorların yapımında önemli görevleri vardır. Bu sebeple hastalıklardan korunmada ve vücut direncini arttırmada çok önemlidir. Bu nedenle protein kalitesi yüksek olan et, tavuk, balık ,yumurta, kurubaklagillere beslenmede mutlaka yer verilmelidir.
  • Prebiyotik ve probiyotikler: Hipokratın ‘’Bütün hastalıklar bağırsaklarda başlar’’ sözü bağırsak sağlığının önemini vurgulamaktadır. Prebiyotik ve probiyotikler bağırsaklardaki yararlı mikroorganizmaları arttırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Kalın bağırsaklar vücudumuzdaki en büyük savunma sistemi organıdır. Kefir prebiyotikler açısından oldukça zengin bir besindir. Yoğurt, ayran ve peynirin yapısında da doğal olarak prebiyotik bulunmaktadır.

Beslenmenin yanı sıra en az 6 saat kesintisiz “onarıcı” uyku, hücre yenilenmesi, her gün maruz kaldığımız bakteri ve virüsler nedeni ile hasar gören hücrelerimizin onarımı, ruh sağlığımız ve kış aylarında düşen enerjimizi arttırmamız için büyük bir öneme sahiptir.

Sigara ve alkolden uzak durarak düzenli egzersiz yapmalı ve hijyene dikkat etmeliyiz.

Yaşam tarzımızdaki ufak değişiklikler ve bilinçli beslenme ile kış aylarını sağlıklı geçirebilir, Koronavirüsü kendimizden uzak tutabiliriz.

https://www.triaclub.com/iletisim/

Related Posts